preskoči na sadržaj
vijesti

Planirane aktivnosti u vrijeme proljetnog odmora Vijest ima dokument u privitku

Ovdje možete preuzeti dokument sa svim aktivnostima koje će se odvijati za vrijeme proljetnih praznika u periodu od 14.04.2014. do 19.04.2014. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 11. 4. 2014. 11:22

VIGOR BARMEN CUP 2014

U Zagrebu je 30. ožujka održano 19. Regionalno natjecanje barmena, VIGOR BARMEN CUP '14., u Hotelu „Antunović“.

Barmeni su pripremali kratki aperitivni (suhi) cocktail na bazi Vigor votke. U natjecanju se ocjenjivao stručni rad, miris, okus te sam izgled cocktaila.

Sudjelovali su naši barmeni: Anđelko Jelaš, Marko Božić, Josipa Špehar i Kristina Kuharski. Učenica Kristina Kuharski nagrađena je peharom za najatraktivniji rad.

Ostale fotografije mogu se pogledati u galeriji "Vigor"

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 11. 4. 2014. 08:18

Izvještaj sa međunarodnog matematičkog natjecanja "Klokan bez granica" 2014. godine

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica" tradicionalno se nastavlja s održavanjem i ove školske godine u našem Učilištu! Učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta imali su priliku treći put prijaviti se na natjecanje i iskušati svoja znanja i natjecateljski duh vezane za zadatke zabavne matematike.

„Klokan bez granica“ je međunarodno matematičko natjecanje bez selekcije, eliminacije i finala na kojem se pojavljuju zadaci zabavnog i logičnog karaktera. Natjecanje se plaća 15 kuna po učeniku. Učenici srednjih škola natječu se u tri kategorije (Cadets - 8. razred OŠ i 1. razred SŠ, Juniors – 2. i 3. razredi SŠ i Students – 4. razred SŠ). Ove godine je šesnaesti (16.) "Matematički klokan" po redu. Svaka škola sudionica organizira natjecanje za svoje učenike u svojoj školi te povjerenik natjecanja šalje odgovore testa na ocjenjivanje organizatoru, Hrvatskom matematičkom društvu.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 10. 4. 2014. 09:59

Gastro 2014.

Naše učilište je i ove godine sudjelovalo na natjecanju učenika „GASTRO 2014“, u svih 5 ugostiteljskih disciplina.

1. disciplina: PRIPREMANJE MENIJA

Mentor: Stipe Tomljenović

Natjecatelj: Antonio Jalžabetić

2. disciplina: POSLUŽIVANJE MENIJA

Mentorica: Marija Bronić

Natjecatelj: Marko Božić

3. disciplina: PRIPREMANJE HLADNOG  SLANOG  IZLOŠKA

Mentorica: Nada Vidović

Natjecatelj: Matija Kekić

4. disciplina: PRIPREMANJE  SLATKOG  IZLOŠKA

Mentorica: Nada Ivanjko

Natjecateljica: Veronika Aračić

5. disciplina: PRIPREMANJE BARSKIH MJEŠAVINA

Mentor: Zoran Zelić

Natjecatelj: Anđelko Jelaš

 

Na žalost većine učenika, kao i većine mentora, koji su došli u vjeri da će ravnopravno sudjelovati u natjecanju, bili su razočarani.

„GASTRO“ se pretvorio u rat pojedinih „MENTORA“ za medalje.

Ocjenjivačke liste, s kojima su se organizatori hvalili da su posebno tiskane u samo-kopirajući blok, pretvorile su se u najtraženiji materijal, kopije nisu bile dostupne na uvid, „OCJENJIVAČI“ u pojedinim disciplinama su satima bili zatvoreni u zasebnim prostorijama, te su „KROJILI“ rezultate i dijelili medalje.

I u takvoj neregularnoj konkurenciji uspjeli smo „ZASLUŽITI“ dvije medalje:

2. mjesto Veronika Aračić u PRIPREMANJU SLATKOG IZLOŠKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. mjesto: Marko Božić u POSLUŽIVANJU MENIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 27. 3. 2014. 18:19

XIII. VIGOR BARMEN CUP – ŽUPANJA 27.03.2014.

Natjecanje učenika ugostiteljskih škola u pripremaju koktela održano je u Županji na XIII. Vigor barmen kupu. Već tradicionalno ovo se natjecanje održalo u sklopu 47. Šokačkog sijela a domaćin natjecanja bila je Obrtničko - industrijska škola.

U prvoj održanoj disciplini, pripremi duge mješavine, prvo mjesto osvojila je Ivana Peler iz Osijeka. Drugo mjesto pripalo je Anti Jeliću iz Vinkovaca dok su trećemjesto ravnopravno podijelili Anamarija Bognar iz Požege i Marko Božić iz Zagreba.

U trećoj i najzanimljivijoj disciplini, pripremanju mješavina u slobodnom (flair) stilu prvo mjesto osvojio je prošlogodišnji pobjednik Toni Pedić iz Požege, drugo mjesto pripalo je Anđelku Jelašu iz Zagreba a treće mjesto Josipu Domiju iz Osijeka

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 24. 3. 2014. 10:14

DEVETI KUP UGOSTITELJA SVETI GRGUR - POŽEGA 14.03.2014.

Deveti Kup ugostitelja Sveti Grgur u Požegi, na kojemu budući kuhari i konobari odmjeravaju svoje znanje okupio je 45 natjecatelja iz devet škola iz pet županija koji se natječu u sedam kategorija pripreme slatkih i slanih jela i kratkih i dugih barskih mješavina. Kup je održan u prostorijama Obrtničke škole Požega. 

Učenik Anđelko Jelaš osvojio je treće mjesto s kratkim koktelom pod nazivom „Bolid“ i drugo mjesto u slobodnom stilu (flairu). Marko Božić je osvojio drugo mjesto s dugim koktelom „Go green“. Učenike je pripremao stručni učitelj Zoran Zelić.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 24. 3. 2014. 10:13

50 godina METRO grupe

U sklopu proslave 50 godina METRO grupe u Zagrebu je održan dvodnevni festival poslovnih rješenja i gastro festival na kojem su sudjelovali učenici našeg Učilišta. Mladi kuhari asistirali su kuharima profesionalcima u pripremi delicija, a naši barmeni pripremali su maštovite koktele, svježe cijeđene sokove, kavu i pomagali u posluživanju vina.

Ostale fotografije mogu se pogledati u galeriji "Metro"

 

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 2. 3. 2014. 16:56

Škola puna ljubavi

U razdoblju od ponedjeljka, 10.  do petka 14. veljače 2014. naše je Učilište, po lijepom običaju iz prošlih godina, obilježilo Valentinovo Ljubavnom poštom.

Profesorice hrvatskog jezika objasnile su pravila, a učenice i učenici ove su godine poštanski sandučić u knjižnici zatrpale s više od 300 pisama. Kao i prošlih godina, učenice su znatno hrabrije i brojnije izrazile svoje simpatije.  „Nikad nije bilo više ljubavne pošte za Valentinovo“, komentiraju nastavnice Tatjana Podoreški Žitković i Danijela Lovrić koje su razvrstavale i dijelile pisma po razrednim odjelima. Uzbuđenje i nestrpljivo iščekivanje podjele osjećalo se u zraku, a više učenica željelo se uključiti u raspoređivanje i podjelu pisama.

Kao i uvijek, poštanski sandučić bio je postavljen u prostoru učilišne knjižnice i čitaonice koji je ove godine bio ispunjen do vrha!

                                                                                                          Boris Popinjač

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 19. 2. 2014. 13:52

Obavijest

Ugostiteljsko turističko učilište uključeno je kao korisnik u projekt koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj Centar inkluzivne potpore IDEM, Stručnom potporom do obrazovanja za sve“. Projekt traje ovu kalendarsku godinu (od 01.01.2014.-31.12.2014.).

Cilj projekta je jačanje inkluzivnog obrazovanja, a očekivani rezultati su:

  • olakšano obrazovno i socijalno uključivanje učenika s teškoćama
     
  • poboljšana kvaliteta obrazovanja učenika s teškoćama
     
  • povećana razina poštivanja prava djece s teškoćama
  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 7. 2. 2014. 17:07

Večera s piscima

Održana Večera s piscima

U utorak, 21. siječnja 2014. u našoj se školi održao pravi kulturni događaj! Već drugu godinu zaredom ostvaren je projekt Večera s piscima u kojem spajamo više predmeta u jednu pravu kulturnu poslasticu. Naime, vratili smo se više od 400 godina unazad u predivni Dubrovnik i potražili jela i djela najpoznatijeg hrvatskog baroknog pisca – Ivana Gundulića. Ove je godine obilježena 425. godišnjica njegova rođenja pa su tim povodom učenici uz budno oko kolege iz kuharstva nastavnika Matu Đurovića napravili slasna jela toga doba. Tu se našlo mjesta za krem juhu Ragusa (brokula, buča, kozice), poparu od riba (škarpina, pelati, češnjak, krumpir, ružmarin, bijelo vino), zatim kraljevsku gregadu (lignje, škampi, školjke, ugor, maslinovo ulje, rajčica, češnjak, ružmarin, bijelo vino) te na kraju kotonjatu od dunja (dunja, limun, šećer, cimet, bademi, lovorov list). Da bi to bili na visokoj razini nastavnica Marija Bronić s učenicima uredila je stol koji je neodoljivo podsjećao na bogate barokne trpeze. Kao kruna svega, u utorak je priređena predstava pod nazivom „Posljednji sati Ivana Gundulića“. Neumornim radom i trudom učenici 3. a, Maro Prebisalić i Antonio Berišić, te učenica 2. s. Katica Grujić pod mentorstvom nastavnice Tatjane Povalec uspjeli su kratkom izvedbom pred publikom obuhvatiti sav Gundulićev život i njegova djela. Zahvaljujemo učenicima i nastavnicima i već se veselimo drugom gostu u Večeri s piscima!

Ostale slike mogu se pogledati u galeriji slika !

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 28. 1. 2014. 18:53

Projekt Šafran 2014.

Učenici vjeronaučne i povijesne skupine Ugostiteljsko-turističkog učilišta pridružili su se međunarodnom projektu Šafran u kojem sudjeluju brojne osnovne i srednje škole cijelog svijeta. Koordinator projekta Šafran HETI (Holocaust Education Trust Ireland – Irska zaklada za poučavanje o holokaustu) u suradnji s brojnim europskim institucijama i udrugama poslao je na adresu naše škole lukovice šafrana, koje su naši učenici posadili u znak sjećanja na milijun i pol djece stradale u holokaustu. Žuta boja cvjetova šafrana podsjeća na žutu Davidovu zvijezdu koju su židovska djeca bila prisiljena nositi za vrijeme nacističkog režima. Šafrani počinju cvasti u siječnju ili veljači, u vrijeme oko Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti (27.01.).

Sadnjom šafrana, te uz materijale Irske zaklade za poučavanje o holokaustu, učenici naše škole upoznali su se sa događajima u vrijeme Drugog svjetskog rata, a posebice s temom holokausta. Učenici su raspravljali o temama identiteta i pripadnosti, sličnosti i razlika, ljudskih prava, diskriminacije i jednakosti. Izradili su tablicu praćenja sadnje i cvata šafrana, te su fotografirali svoje aktivnosti, a pridružili su se i internetskom forumu Online šafran kluba.

Marija Samardžija i Ida Ljubić

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 27. 1. 2014. 15:18

„Pisci na mreži“ – gošća webinara Darija Žilić

Pozivamo Vas na sudjelovanje u virtualnom susretu iz programa “Pisci na mreži” – gošća je Darija Žilić – u srijedu, 29. siječnja 2014., od 17:00 do 18:30 sati putem interneta i servisa Microsoft Office Live Meeting.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 22. 1. 2014. 09:17

Banketna sekcija

Banketna sekcija pod vodstvom nastavnice Marije Bronić izradila je prekrasne dekoracije posebnom metodom dekupaž koje su oduševile mnoge nastavnike i učenike kao i goste iz Mariborske škole koji su bili u našem Učilištu na terenskoj nastavi. Ovakve dekoracije izvrsno se uklapaju u prigodno aranžiranje stolova što se može vidjeti na sljedećim slikama.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 19. 12. 2013. 10:21

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Učenici i nastavnici Ugostiteljsko-turističkog učilišta 18.11.2013. godine obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. U dvorištu škole učenici su zajedno sa svojim nastavnicima zapalili svijeće u spomen na žrtve Vukovara, a na nastavnim satovima povijesti pogledali su film Eduarda Galića ''Vukovar 1991.''. Učenici su izradili samostalne pisane i likovne radove na temu žrtve grada Vukovara, koji su izloženi na panoima škole.

Učenici su u pratnji svojih nastavnica Diane Klarić, Snježane Mikulan i Ide Ljubić zapalili svijeće u spomen na žrtve Vukovara uz Aveniju Vukovar i prisustvovali programu ''I reći ću Vam samo još jednu stvar – zapamtite Vukovar'' u organizaciji kluba veterana 148. brigade HV Zagreb – Trnje.

Ida Ljubić

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 3. 12. 2013. 08:42

Sat povijesti – Ratni put 102. brigade HV – Novi Zagreb

 

U utorak 19. studenog i 26. studenog 2013. godine u našem je Učilištu održano predavanje ''Sat povijesti – Ratni put 102. brigade HV – Novi Zagreb''. Predavanje je održao satnik 102. brigade Siniša Mihović, a svoja iskustva iz Domovinskoga rata sa nama je podijelio i umirovljeni brigadir Stjepan Bertek.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 3. 12. 2013. 08:29

VUKOVAR - EUROPSKA PORUKA MIRA

U organizaciji Europskog parlamenta i naših zastupnika u europskom domu, svi učenici 3. i 4. razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj imali su priliku sudjelovati u literarnom nagradnom natječaju. Bilo je potrebno napisati esej na zadanu temu i čekati da baš vaš sastavak „obori s nogu“ stručni žiri.


Profesorice Mikulan i Lovrić odabrale su najuspješnije eseje te ih poslale u Strasbourg. Iako naši učenici nisu među nagrađenima, čestitamo im na sudjelovanju i uloženom trudu. Eseje naših učenika možete pročitati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 17. 11. 2013. 12:09

PROJEKT PUNOGLAFKA

30. 10. 2013. u Međunarodnom kulturnom centru Travno, teatar „Knap“ prikazivao je predstavu „Punoglafka“. Učenici naše škole odgledali su tu zanimljivu predstavu te poslije sudjelovali na tribini u cilju prevencije neprihvatljivog i rizičnog ponašanja.

Aktivno sudjelovanje na tribini i uživanje u izvedbi izvrsnih mladih glumaca,oplemenili su listopadsku večer našim učenicima. Pogledajte fotografije ovdje.

D. Lovrić

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 17. 11. 2013. 12:04

Teme za završne radove - školaska godina 2013./2014. Vijest ima dokument u privitku

Ovdje možete preuzeti teme za završne radove.

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 23. 10. 2013. 16:12

Aronia cup

Ove je godine po prvi put Ugostiteljsko-turističko učilište bilo domaćin smotre učenika ugostiteljskih smjerova (kuhara, konobara i slastičara) u pripremi funkcionalne hrane i pića pod nazivom „Aronia cup“.

Pored pripreme slanih i slatkih jela te koktela u kojima je jedan od sastojaka bila aronija, sudionici smotre mogli su slušati predavanja o biljci aronija (OPG Medić) te o funkcionalnoj prehrani predavačice Nevene Maksan, profesorice Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

Svoje maštovite kreacije u pripremi jela i pića pokazali su učenici iz devet hrvatskih ugostiteljskih škola i gosti iz Srednje šole za gostinstvo i turizem Maribor.

Na kraju druženja predstavnicima škola podijeljene su zahvalnice sa željom za ponovnim susretom sljedeće godine.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Boris Srećković  datum: 29. 9. 2013. 12:00

Nastavni materijali za polaganje razlikovnih ispita za 4 razred THK Vijest ima dokument u privitku

Ovdje možete preuzeti svu potrebnu dokumentaciju, ispitne materijale, i dr. potrebno za polaganje razlikovnih ispita za 4 razred THK u Šk. God. 2012./2013.

Sve potrebne materijale i dokumentaciju vezano za nastavu i polaganje ispita za 4 razred THK koji su 4 razred upisali redovno uz potporu MZOŠ možete ubuduće pronaći u grupi NASTAVA - 4 razred THK redovni koja se nalazi s lijeve strane portala.

  :: opširnije :: 


objavio: Robert Sabljak  datum: 7. 11. 2012. 18:45
» Arhiva naših vijesti    
 


Kalendar
« Travanj 2014 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Tražilica

Korisni linkovi

Anketa
Kakav je vaš stav u vezi sa nezaključivanjem ocjena na polugodištu?

Forum
preskoči na navigaciju