preskoči na sadržaj

Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

Login
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Samovrednovanje
Lista linkova je prazna
Tražilica
Anketa
Bolje učimo na:



Forum
 

Radni zadatci

 

 

 

Zadaće obrazovanja

Za ostvarivanje ovog cilja potrebno je ostvariti:

a) opće zadaće:

steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju koje­ga je moguć daljnji osobni razvoj u struci,

steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,

spoznati vlastite mogućnosti i dosege,

spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,

biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline;

b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:

upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turis­tičko-ugostiteljskoj djelatnosti,

upoznati opasnosti na radu,

upoznati propise o radu na siguran način,

upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,

upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša,

racionalno upotrebljavati materijale i energiju,

znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi kuhar,

planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,

razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž), spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske razli­čitosti,

upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.),

znati dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,

upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju recepte i dr.

jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),

naučiti pripremu jela u ugostiteljskim objektima,

upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela,

znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,

upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,

upoznati namirnice biljnog podrijetla, načine čuvanja, skla­dištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,

upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani. 

Trajanje obrazovanja: 3 godine. 

Uvjeti za upis: 

završena osnovna škola,

liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti,

sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu,

- ugovor o provedbi praktične nastave.  

STRUKOVNI KURIKULUM ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE KUHAR PREMA DUALNOM MODELU OBRAZOVANJA

preskoči na navigaciju