preskoči na sadržaj

Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

 

Naša škola  je među izabranima koje je Gradski ured odredio kao svog partnera u ostvarivanju ovog međunarodnog projekta financiranog sredstvima EU.  Za ostvarenu razliku u potrošnji energije u odnosu na prošlu godinu. Školi se daje 50% ušteđenog novca koji ona troši prema svom izboru i prioritetima.

Ovaj projekt nastao je u razdoblju između 2009.i  2012. godine  kad se provodio prvi put u 9 zemalja EU.  Godinu kasnije (2013.) dobiva nagradu EU za održivu energiju u kategoriji učenja

Cilj projekta je ušteda potrošnje električne i toplinske energije i vode putem promjene ponašanja svih učenika i zaposlenika našeg Učilišta.

Ovaj projekt provodit će učenici članovi EKO grupe pod vodstvom knjižničara Borisa Popinjača i domara Ivana Babića koji tijekom školske godine imaju zadatak , uz pomoć i podršku ravnatelja Mladena Smodlake, upoznati učenike EKO grupe s načinom funkcioniranja našeg Učilišta i aktivno ih uključiti u realizaciju dogovorenog načina štednje. Dakle, permanentnim  mjerenjem potrošnje, pronaći modele uštede vode, te toplinske i električne energije

Klima i okoliš čuvaju se smanjenjem potrošnje energije uslijed manjih emisija CO2 u atmosferu. Za tu svrhu, škola je dobila tri mjerna instrumenta  za mjerenje utroška  struje, jačine svjetla i temperature .  Osim toga, ova grupa ima zadatak upravljanja otpadom i smanjenje potrošnje pitke vode.

 

Ušteda je moguća i sigurno će biti veća ako svi zajedno sudjelujemo u tome kao tim i promijenimo način ponašanja gaseći nepotrebna i suvišna svjetla, smanjenjem, tj. prigušivanjem ventila na radijatorima, smanjenjem utroška vode u smislu da su svi ventili ispravni i ne propuštaju, isključivanjem raznih grijalica i peći u kuhinji i kabinetima kad nisu u funkciji itd.

Jedna od prvih ideja za smanjenje potrošnje toplinske energije jest ugradnja  termostatskih ventila na radijatorima kako bi se tijekom nadolazeće zime njihovom regulacijom mogli optimizirati temperaturu u pojedinim prostorijama prema propisanim standardima.

Priloženi dokumenti:
IZVJESCE O EURONET AKTIVNOSTIMA.docx


Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Samovrednovanje
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
Anketa
Bolje učimo na:Forum
CMS za škole logo
Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb / Kombolova 2a, HR-10000 HR-Zagreb / uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr / ured@uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju