Povodom Dana škole, iskoristili smo priliku i u ponedjeljak 2. lipnja 2025. održali diseminaciju projekta Erasmus+ programa „Taste & Learn – Okusi i uči“. U projektu mobilnosti sudjelovalo je 28 učenika i 6 nastavnika (job shadowing), a putovali su u Sevillu, Màlagu, Cipar i Bled.
Projektni tim činili su Mladen Marušić, Tihana Zorotović, Svjetlana Jelić Večenaj i Tatjana Povalec. Za jezične pripreme učenika pobrinule su se nastavnice Marina Vučković Zovko (španjolski jezik) i Tihana Zorotović (engleski jezik), a za kulturološke pripreme nastavnice Danijela Lovrić (Sevilla), Marija Širanović (Màlaga) i Tihana Zorotović (Cipar).
Prvi projekt mobilnosti bio je u Sevillu u studenom 2024. godine, a predstavila nam ju je nastavnica u pedagoškoj pratnji Danijela Lovrić. Sevilla je ekološki osviješten grad (zbrinjavanje otpada na javnim površinama) s bogatom povijesti te kulturnim i gastronomskim raznolikostima. Sudionici predavanja dobili su uvid u svakodnevnicu naših učenika, smještajne kapacitete koje je organizirala agencija Euromind, način funkcioniranja objekata u kojem su učenici radili te strukturu i način obrazovanja strukovnih škola koje su posjetili nastavnici na job shadowingu. Osim objekata s pripremom tradicionalne hrane, učenici i nastavnici mogli su vidjeti kako funkcionira priprema bezglutenskih proizvoda u objektu Panceliac. U slobodno vrijeme učenici su upoznali znamenitosti Seville i Cordobe kamo su otišli na izlet.
U sklopu drugog projekta mobilnosti, učenici su predstavili svoje dojmove obavljanja praktične nastave u Màlagi u pedagoškoj pratnji nastavnice Marije Širanović. Koncentrirali su se na objekte u kojem su radili i što su sve naučili. Najviše ih se dojmila priprema tradicionalnih jela te funkcioniranja objekata, posebno u popodnevnim satima. U slobodno vrijeme posjetili su Marbellu i Mijas te se vratili prepuni pozitivnih dojmova i novih znanja.
Treći dio projekta odvio se na grčkom dijelu otoka Cipra, u Limassolu, gradiću idealnom za naše učenike jer je uglavnom turistički orijentiran kako je istaknula nastavnica u pedagoškoj pratnji Tihana Zorotović. Učenici su bili posebno zadovoljni odabirom objekata u kojem su vršili praktičnu nastavu i to u otvorenoj kuhinji japanskog restorana Zen i slastičarnici. Ova im je mobilnost donijela mnogo više znanja o pripremi japanskih jela, pogotovo sushiju. Slobodno vrijeme prikratili su izletima na Millomeri slap i antički polis Kourion.
Projekt „Taste & Learn – Okusi i uči“ završili smo međunarodnim natjecanjem mladih barmena G&T Cup Bled u Sloveniji u travnju 2025. Naše natjecateljice bile su jedne od 37 natjecatelja iz 10 zemalja i komunikacija se uglavnom odvijala na engleskom jeziku. Naše Nikolina i Lara trebale su napisati tri recepture koktela, pripremiti ih i zatim prezentirati. Iako su nagrade izostale, ovo im je natjecanje ostalo u divnoj uspomeni, a i mnogo toga su naučile gledajući druge kolege, mlade barmene.
Ukupni dojam svih sudionika projekta Erasmus+ programa „Taste & Learn – Okusi i uči“ je i više nego pozitivan te smo iznimno zadovoljni što ćemo moći i sljedeće godine sudjelovati u novim projektima Erasmus+ programa.