Informacije o obrazovanju za zanimanje konobar

a) opće zadaće:

  • steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju koje­ga je moguć daljnji osobni razvoj u struci
  • steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini
  • spoznati vlastite mogućnosti i dosege
  • spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose
  • biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline

b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:

  • upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turis­tičko-ugostiteljskoj djelatnosti
  • upoznati opasnosti na radu
  • upoznati propise o radu na siguran način
  • upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti
  • upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša
  • racionalno upotrebljavati materijale i energiju
  • znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi kuhar
  • planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika
  • razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž),– spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske razli­čitosti
  • upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.)
  • znati dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja
  • upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr.
  • jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),
  • naučiti pripremu jela u ugostiteljskim objektima
  • upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela
  • znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda
  • upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani
  • upoznati namirnice biljnog podrijetla, načine čuvanja, skla­dištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine
  • upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani

Trajanje obrazovanja: 3 godine

Uvjeti za upis:

  • završena osnovna škola
  • liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
  • ugovor o provedbi praktične nastave
Skip to content