Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu najstarija je i najveća srednja škola s trogodišnjim ugostiteljskim i četverogodišnjim turističkim programom u Republici Hrvatskoj. To je prva takva škola na slavenskom jugu, a svoju 100. godišnju tradiciju baštini prema uzoru na bečke i praške strukovne škole.

U školskoj godini 2023./2024. Ugostiteljsko-turističko učilište obrazuje 693 učenika u 35 razredna odjela.

Učenici se školuju za zanimanja kuhar, konobar i slastičar u trogodišnjem obrazovanju i zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist u četverogodišnjem obrazovanju.

Učilište izvodi i program obrazovanja odraslih za zanimanja kuhar, konobar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist te programe prekvalifikacije, usavršavanja i osposobljavanja.

Prostori u kojima izvodimo nastavu:

  • učionice općeg tipa
  • specijalizirani kabineti
  • školska radionica otvorenog tipa – restoran Stara zagrebačka škola
  • dva kabineta informatike
  • sportska dvorana
  • praktična nastava učenika realizira se u školskoj radionici (restoran “Stara zagrebačka škola”), kao i u hotelima, restoranima i ugostiteljskim objektima grada Zagreba i Republike Hrvatske

U Učilištu je zaposleno 102 djelatnika – profesori, stručni suradnici, strukovni učitelji, suradnici praktične nastave i ostali djelatnici.

Učilište je nositelj razvoja i mjesto odvijanja mnogih aktivnosti u području odgoja i obrazovanja učenika u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti. Tu se održavaju stručni ispiti za nastavnike iz sektora turizam i ugostiteljstvo u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Učilište je član europskog i međunarodnog udruženja ugostiteljsko-turističkih škola “AEHTA”, a učenici svake godine sudjeluju na međunarodnom natjecanju učenika ugostiteljsko-turističkih škola “Worldskills”, gdje postižu izuzetne rezultate.

Skip to content