Informacije o obrazovanju za zanimanje konobar
a) opće zadaće:
- steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci
 - steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini
 - spoznati vlastite mogućnosti i dosege
 - spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose
 - biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline
 
b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
- upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti
 - upoznati opasnosti na radu
 - upoznati propise o radu na siguran način
 - upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti
 - upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša
 - racionalno upotrebljavati materijale i energiju
 - znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi kuhar
 - planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika
 - razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž),– spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti
 - upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.)
 - znati dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja
 - upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr.
 - jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),
 - naučiti pripremu jela u ugostiteljskim objektima
 - upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela
 - znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda
 - upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani
 - upoznati namirnice biljnog podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine
 - upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani
 
Trajanje obrazovanja: 3 godine
Uvjeti za upis:
- završena osnovna škola
 - potvrda nadležnog školskog liječnika