Informacije o obrazovanju za zanimanje konobar
a) opće zadaće:
- steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci
- steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini
- spoznati vlastite mogućnosti i dosege
- spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose
- biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline
b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
- upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti
- upoznati opasnosti na radu
- upoznati propise o radu na siguran način
- upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti
- upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša
- racionalno upotrebljavati materijale i energiju
- znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi kuhar
- planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika
- razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž),– spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti
- upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.)
- znati dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja
- upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr.
- jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),
- naučiti pripremu jela u ugostiteljskim objektima
- upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela
- znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda
- upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani
- upoznati namirnice biljnog podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine
- upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani
Trajanje obrazovanja: 3 godine
Uvjeti za upis:
- završena osnovna škola
- liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti
- sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
- ugovor o provedbi praktične nastave