Dana 1. listopada 2024., sudjelovali smo u posjetu izložbi “Hrana nije otpad” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovaj posjet dio je šireg projekta “Okus koji čuva planet”, čiji je cilj podizanje svijesti o smanjenju otpada i održivom korištenju resursa u ugostiteljskom sektoru.
Izložba je prikazivala različite kreativne načine kako se prehrambeni otpad može iskoristiti i prenamijeniti. Posebno su bili zanimljivi ukrasni predmeti izrađeni od ostataka hrane, poput ljuski od pistacija i kora voća, te razne igre koje su poticale učenike na razmišljanje o odgovornom korištenju resursa. Učenici su s velikim interesom istraživali eksponate, što im je pomoglo da bolje razumiju kako čak i male promjene u svakodnevnim navikama mogu značajno doprinijeti očuvanju okoliša. Inspirirali su ih primjeri kako se od ostataka hrane mogu izrađivati estetski i korisni predmeti, što ih je potaknulo na kreativnije razmišljanje o održivosti u ugostiteljstvu.
Nadalje, izložba je kroz niz plakata pružila vrijedne informacije o pametnom korištenju namirnica i inovativnim načinima smanjenja otpada. Učenici su imali priliku razgovarati s kustosima izložbe te postavljati pitanja o održivim praksama u ugostiteljstvu.
Posjet izložbi “Hrana nije otpad” bio je vrlo edukativan i inspirativan, potaknuvši učenike da promišljaju o tome kako mogu primijeniti principe održivosti u svojoj budućoj ugostiteljskoj praksi. Ovaj događaj pružio im je važne uvide u odgovorno gospodarenje hranom, pokazujući da otpad može biti vrijedan resurs.
Projekt “Okus koji čuva planet” nastavlja se s radionicama i aktivnostima koje će uključivati učenike u borbu protiv otpada hrane i promicanje održivih praksi u ugostiteljstvu.