Datum objave: 20. listopada 2025.
Kategorija: Vijesti

Predstavnici UTU-a u Veleposlanstvu Španjolske prisustvovali edukaciji o pripremi paelle

14. listopada 2025. naša škola je sudjelovala na prekrasnom, zanimljivom i vrlo edukativnom događaju, u organizaciji Veleposlanstva Španjolske, u Rezidenciji Veleposlanika Španjolske, u Jurjevskoj 5, u Zagrebu.

El chef, maestro de paella, CARLOS RIPOLL MARTÍNEZ, veliki chef majstor paelle i španjolski poduzetnik iz pokrajine Valencije, grada Alicante, s više od 25 godina profesionalnog iskustva, diljem svijeta provodi edukacije i kulinarske radionice pripreme AELLE, slavnog španjolskog nacionalnog jela i kraljice španjolske kuhinje.

Tako je i 14.10.2025. održao u Zagrebu Master Class za hrvatske chefove i gastroentuzijaste, u dvorištu Rezidencije Veleposlanika Španjolske u Hrvatskoj. Svi zainteresirani okupili su se oko velike posude za pripremu paelle. Chef nas je uputio u sve tajne i posebne trikove za pripremu paelle, dao nam je 10 osnovnih koraka za dobru pripremu paelle (izvori topline, vrste tava, vrsta riže-veličina i oblik, način kuhanja riže, kvantiteta sastojaka, kvaliteta namirnica, količina i vrsta masnoća= maslinovo ulje, temperatura i vrijeme kuhanja, atmosferski tlak-koji utječe na točku vrenja).

Chef Carlos je naglasio da paella nije rižoto, jer cilj nije dobiti kremastu teksturu kao u rižotu, nego riža mora ostati malo tvrđa, rahla, ali još uvijek sočna. Zato je jako važna vrsta riže za paellu, mora biti malog, okruglog zrna, da ne ispušta škrob, kao što je to važno za rižota, već da upija velike količine tekućine, pri čemu onda zrna ostaju čvrsta i odvojena. Takva vrsta riže zove se ARROZ BOMBA koja je specifična baš za pripremu paelle, zbog svoje sposobnosti upijanja tekućine i zadržavanja oblika i
okusa tijekom kuhanja.

Za razliku od rižota, paella se ne miješa, samo se podlije temeljcem ili vodom. Porijeklo riječi PAELLA je iz katalonskog jezika, naziv za tavu=široka, plitka tava koja se tradicionalno koristi za kuhanje na otvorenoj vatri. Dolazi iz latinske riječi „patella“ što znači tava. Originalna i autentična paella je ona iz Valencije= PAELLA VALENCIANA, a sve ostale paelle su razne varijacije. Prava paella iz Valencije ne radi se s temeljcem, samo s vodom, ali je zato važno napraviti dobru podlogu od povrća i mesa. U Alicanteu se radi salmorreta, kao talijanski soffritto= baza za paellu od paprike ñora, rajčice, češnjaka, maslinova ulja i peršina, a chef Carlos je dodao morcillu = krvavicu.

Vrijeme kuhanja je oko 12 minuta, i onda još 3 do 4 minute prženja, kako bi se postigao taj čuveni SOCARRAT= željeni hrskavi, karamelizirani donji sloj paelle, hrskava korica, koja daje blagi osjećaj tostirane riže, koju Španjolci smatraju najboljim dijelom paelle.

Sastojci za paellu valencianu, na način na koji radi chef Carlos, su: Riža „bomba“, temeljac od teletine i svinjetine, pileći bataci, zelena i crvena paprika, luk, maslinovo ulje umak od rajčice, začin šafran u prahu, koji daje tu čuvenu žutu boju, listovi baby špinata, zelena, duga plosnata mahuna ( la judía verde plana= la bajoqueta ), bijeli grah ( el garrofó) i krvavica ( la morcilla).

Nakon izvrsne i vrlo ukusne paelle, uživali smo u degustaciji čuvenih španjolskih vina, poznatih španjolskih vinara, koji su također uveličali ovaj gastronomski susret svojim dolaskom.

Cijeli tim Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, poštovane Vanja Segara, Jelena Ljahnicky i poštovani zamjenik Veleposlanika Španjolske u Hrvatskoj, španjolski diplomat, Jerónimo Fuentes Candau, primili su nas i ugostili s toliko ljubaznosti, topline i srdačnosti da je cijeli gastro susret i Master Class dobio jednu puno veću, puno značajniju dimenziju i svečanu notu.

Na ovom gastronomskom susretu, našu školu je predstavljala profesorica Marina Vučković Zovko, kao nastavnica španjolskog jezika, koja je, dolaskom na ovaj edukativan susret, obogatila svoje iskustvo, kulinarska i jezična znanja i vještine, budući da je komunicirala s ljubaznim timom Veleposlanstva i sa chefom Carlosom na španjolskom jeziku. Svoja stečena znanja moći će prenijeti svojim učenicima, koji uče španjolski jezik u našoj školi, kao treći strani jezik, u obliku fakultativne nastave.

Na kraju ovog prekrasnog susreta, svi smo dobili svečanu pozivnicu, na svečani prijem, u restoran Atelier, 15.10.2025. povodom NACIONALNOG DANA ŠPANJOLSKE= LA FIESTA NACIONAL DE ESPAÑA = el Día de la Hispanidad, koji se obilježava 12.10.svake godine.

Njegova Ekscelencija, José Ramón García Hernández= el embajador de España en Croacia, (Veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj), ljubazno i svečano nas je ugostio, pokazao svu raskoš i ljepotu španjolskog kulturnog i jezičnog nasljeđa. Poslužili su nam čuveni španjolski pršut, ukusan jamón serrano i jamón ibérico i razne vrste španjolskih sireva ( el queso manchego), razne španjolske delicije, i naravno, opet smo mogli uživati u kušanju najboljih španjolskih vina.

Chef Carlos Ripoll Martínez ponovo je pripremao čuvenu paellu, ali ovaj put u 5 različitih varijanti, u jednu od njih stavio je ćevape umjesto španjolske kobasice i time je definitivno probudio kulinarsku znatiželju naših ljudi i izazvao veliku pažnju i interes.

U obilježavanju tog važnog Nacionalnog Dana Španjolske, zajedno s profesoricom Vučković Zovko Marinom, bio je i nastavnik kuharstva naše škole, Mladen Marušić, izvrstan i vrlo stručan nastavnik, među najboljima u svojoj struci, ujedno i koordinator projekata „Erasmus + „ za stručnu praksu naših učenika u inozemstvu, između ostalog i za Španjolsku. Do sada su naši učenici bili u Sevilli, Málagi i Zaragozi.

Uspjeli smo dogovoriti prekrasan i zanimljiv gastro susret i u našoj školi, edukaciju za naše učenike. Chef Carlos je vrlo ljubazno pristao na naš poziv i rekao da će se vrlo rado odazvati i održati edukativne, kulinarske radionice, a ujedno će i učenici, koji uče španjolski jezik, moći obogatiti svoja jezična znanja i vještine.

Cijelu večer pratila nas je i prekrasna španjolska glazba i španjolski plesni ritmovi, koji su nas odveli u prekrasnu Španjolsku, barem u mašti. Oduševljeni smo s ovim svečanim događajem, kao i s prethodnim gastronomskim susretom, dan prije, i ljubazno se zahvaljujemo Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, na ovom divnom pozivu, jer smo obogaćeni za jedno veliko kulinarsko, povijesno, jezično i kulturno iskustvo.

Hvala najljepša od srca i nadamo se budućoj suradnji s našom školom. Bit će nam veliko zadovoljstvo i čast.

Autor: Marina Vučković Zovko, prof.talijanskog i španjolskog jezika

Pročitajte još

Skip to content