ODRŽAN PRVI ZELENI PETAK (objavljeno 13.12.2024.)
Održan je naš prvi “zeleni petak” u okviru školskog projekta “Okus koji čuva planet”. Na kraju tjedna recikliramo sve preostale namirnice od tjednih vježbi i pripremamo slasne zalogaje za učenike i djelatnike naše škole. Danas su to bile okruglice od povrća i sira. Mljac, mljac!
ODABRANA SKUPINA UČENIKA KOJI ĆE SUDJELOVATI U PROJEKTU OKUS KOJI ČUVA PLANET (objavljeno 12.12.2024.)
Iza nas su prve aktivnosti projekta Okus koji čuva planet u ovoj školskoj godini! Formirana je grupa učenika-entuzijasta koji s velikim zanimanjem promiču principe održivosti i zero waste pristupa. S ponosom vas pozivamo da zavirite u svijet njihovih kreativnih ideja – od ekoloških ukrasa izrađenih od recikliranih i prirodnih materijala do osnovnih pravila održivog djelovanja. Nadamo se da ćete se inspirirati i primijeniti ove ideje prilikom ukrašavanja vaših učionica ili domova.
Želimo vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu i održivu Novu godinu!
POSJETILI SMO IZLOŽBU “HRANA NIJE OTPAD” U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI (objavljeno 2.10.2024.)
Dana 1. listopada 2024., sudjelovali smo u posjetu izložbi “Hrana nije otpad” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovaj posjet dio je šireg projekta “Okus koji čuva planet”, čiji je cilj podizanje svijesti o smanjenju otpada i održivom korištenju resursa u ugostiteljskom sektoru.
Izložba je prikazivala različite kreativne načine kako se prehrambeni otpad može iskoristiti i prenamijeniti. Posebno su bili zanimljivi ukrasni predmeti izrađeni od ostataka hrane, poput ljuski od pistacija i kora voća, te razne igre koje su poticale učenike na razmišljanje o odgovornom korištenju resursa. Učenici su s velikim interesom istraživali eksponate, što im je pomoglo da bolje razumiju kako čak i male promjene u svakodnevnim navikama mogu značajno doprinijeti očuvanju okoliša. Inspirirali su ih primjeri kako se od ostataka hrane mogu izrađivati estetski i korisni predmeti, što ih je potaknulo na kreativnije razmišljanje o održivosti u ugostiteljstvu.
Nadalje, izložba je kroz niz plakata pružila vrijedne informacije o pametnom korištenju namirnica i inovativnim načinima smanjenja otpada. Učenici su imali priliku razgovarati s kustosima izložbe te postavljati pitanja o održivim praksama u ugostiteljstvu.
Posjet izložbi “Hrana nije otpad” bio je vrlo edukativan i inspirativan, potaknuvši učenike da promišljaju o tome kako mogu primijeniti principe održivosti u svojoj budućoj ugostiteljskoj praksi. Ovaj događaj pružio im je važne uvide u odgovorno gospodarenje hranom, pokazujući da otpad može biti vrijedan resurs.
Projekt “Okus koji čuva planet” nastavlja se s radionicama i aktivnostima koje će uključivati učenike u borbu protiv otpada hrane i promicanje održivih praksi u ugostiteljstvu.