Informacije o obrazovanju za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist
Turističko-hotelijerski komercijalist zapošljava se na sljedećim radnim zadatcima:
- priprema i posluživanje hrane i pića
- rad u industriji za preradu namirnica ili pripremu proizvoda
- rad na poslovima banket-menadžera
- organizacija rada u kuhinji i restoranu, briga o tehnološkom procesu te tehničko-tehnološkoj opremljenosti i inventaru
- planiranje zaliha, nabava i preuzimanje reprodukcijskog materijala te kontrola skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica
- sastavljanje dnevnog jelovnika, dogovaranje i organiziranje domjenaka, banketa, tesvečanih ručkova i večera unutar i izvan objekta
- osmišljavanje prezentacija nacionalnih jela i njihovo prezentiranje
- briga o prezentaciji i propagandi restorana, ekonomičnosti rada, estetskom izgledu jela i uređenju prostora
- kontrola rada i financijskog poslovanja kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata
- pronalaženje rješenja kod specifičnih zahtjeva gosta
- trajno usavršavanje u struci i praćenje svih informacija neophodnih za uspješno obavljanje navedenih poslova
Nakon dvogodišnjeg iskustva u struci osposobljen je za radno mjesto direktora odjela hrane i pića te poslove ugostiteljskog menadžmenta u hotelima i visokokategoriziranim ugostiteljskim objektima i pansionima. Nakon završenog školovanja pruža se mogućnost upisa na više stručne škole i fakultete.