Datum objave: 10. svibnja 2025.
Kategorija: Vijesti

UTU na 23. Smotri ugostiteljskih škola na Visu

Naše učenice nalaze se ovih dana na 23. Smotri ugostiteljskih škola na Visu, čiji je domaćin Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo. Ondje predstavljaju Ugostiteljsko-turističko učilište i zagrebačku regiju. Smotra je počela 9. svibnja, a trajat će do 11. svibnja.

Na početku manifestacije pripremale su se mješavine koktela, a tu nas je predstavljala Nikolina Mandir, čiji je mentor Zoran Zelić, s novim i profinjenim koktelom pod nazivom “Lagana nota”.

S druge strane, u kuharskom dijelu naše su učenice pod vodstvom mentora Nade Vidović i Ivice Samardžije pokušale predstaviti tradiciju kroz tanjur. Njihov štand na smotri učenika mirisao je na djetinjstvo, bakinu kuhinju i zaboravljene recepte. Naziv menija bio je jednostavan, ali moćan – “Domaće i dobro”.

Štrukli su se topili u ustima, makovnjače i orahnjače mamile su poglede, dok su paprenjaci i medenjaci pričali priče o zimskim blagdanima. Posjetitelji su se zaustavljali, kušali i s osmijehom komentirali kako im je svaki zalogaj vratio sjećanja. Zagrebačka pečenka i krpice sa zeljem brzo su nestajale s tanjura, a tenka gibanica zaokružila je doživljaj domaće kuhinje.

Učenici su ponosno dijelili priče o svakom jelu, pokazujući koliko ljubavi i truda stoji iza tradicionalne gastronomije. Bio je to dan u kojem su okusi spojili generacije, a otok Vis postao kulisa jednog posebnog susreta s baštinom.

Pročitajte još

Skip to content