Naše učenice nalaze se ovih dana na 23. Smotri ugostiteljskih škola na Visu, čiji je domaćin Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo. Ondje predstavljaju Ugostiteljsko-turističko učilište i zagrebačku regiju. Smotra je počela 9. svibnja, a trajat će do 11. svibnja.
Na početku manifestacije pripremale su se mješavine koktela, a tu nas je predstavljala Nikolina Mandir, čiji je mentor Zoran Zelić, s novim i profinjenim koktelom pod nazivom “Lagana nota”.
S druge strane, u kuharskom dijelu naše su učenice pod vodstvom mentora Nade Vidović i Ivice Samardžije pokušale predstaviti tradiciju kroz tanjur. Njihov štand na smotri učenika mirisao je na djetinjstvo, bakinu kuhinju i zaboravljene recepte. Naziv menija bio je jednostavan, ali moćan – “Domaće i dobro”.
Štrukli su se topili u ustima, makovnjače i orahnjače mamile su poglede, dok su paprenjaci i medenjaci pričali priče o zimskim blagdanima. Posjetitelji su se zaustavljali, kušali i s osmijehom komentirali kako im je svaki zalogaj vratio sjećanja. Zagrebačka pečenka i krpice sa zeljem brzo su nestajale s tanjura, a tenka gibanica zaokružila je doživljaj domaće kuhinje.
Učenici su ponosno dijelili priče o svakom jelu, pokazujući koliko ljubavi i truda stoji iza tradicionalne gastronomije. Bio je to dan u kojem su okusi spojili generacije, a otok Vis postao kulisa jednog posebnog susreta s baštinom.