HRANA S DVA ŽIVOTA (objavljeno 24.9.2025.)

1. Medaljoni od ostataka pire krumpira

Sastojci:  

      • Pire krumpir – 500 g 
      • Raznovrsno povrće (ostaci povrća) – 500 g 
      • Luk – 100 g 
      • Jaja – 2 komada 
      • Sir (gouda, ementaler…) – 100 g 
      • Ulje – 1 dl  
      • Krušne mrvice – 200 g 
      • Sol, papar i mirodije po želji (kopar, muškatni orah, bosiljak, timijan…)  

 Priprema: 

    1. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk. 
    2. Dodati povrće narezano na male kockice i lagano ga popržiti. (Ako imate ostatke već termički obrađenog povrća, usitnite ga i dodajte pireu.) 
    3. U pire umiješati povrće, dva jaja, ribani sir i mirodije. 
    4. Dobro povezati smjesu i oblikovati medaljone (oko 5 cm širine i 1 cm debljine). 
    5. Medaljone uvaljati u krušne mrvice. 
    6. Popržiti ih na malo ulja ili, za zdraviju verziju, zapeći u pećnici. 

 

2. Tjestenina s pestom od listova mrkve

– Listove mrkve često bacamo iako je lišće izuzetno ukusno i zdravo. Evo jedan od prijedloga kako je iskoristiti:  

Sastojci:  

      • Lišće jedne vezice mrkve (cca 80 g) 
      • 1–2 češnja češnjaka 
      • 50 g orašastih plodova ili sjemenki (suncokret, bademi, orah, bučine sjemenke…) 
      • 50 ml maslinova ulja 
      • Sok od limuna, sol, papar 
      • Skuhana tjestenina i malo vode od kuhanja 

Priprema:

    1. U blenderu izmiksati lišće mrkve, češnjak, orašaste plodove ili sjemenke i maslinovo ulje u gustu pastu. 
    2. Smjesu začiniti limunovim sokom, solju i paprom. 
    3. Umiješati u vruću tjesteninu. 
    4. Po potrebi dodati malo vode od kuhanja kako bi se sastojci povezali. 

 

 3. Štruca od starog kruha i ostataka povrća

Sastojci:  

      • 300 g na kockice narezanog suhog kruha 
      • 300 g šalice nasjeckanog ostatka povrća  
      • 1 šalica naribanih kora tvrdog sira 
      • 6 jaja,  
      • 400 ml mlijeka,  
      • začinsko bilje (sjeckani peršin, bosiljak ili neko drugo začinsko bilje po želji) 

Priprema: 

    1. Posudu za pečenje premazati masnoćom. 
    2. U posudu složiti kruh narezan na kockice. (Za bogatiji okus kruh se može kratko popržiti na otopljenom maslacu.) 
    3. Po kruhu se rasporedi povrće i naribani sir. 
    4. Umutiti jaja, mlijeko, začinsko bilje, sol i papar te smjesu preliti preko kruha i povrća. 
    5. Pripravak ostaviti da odstoji 15 minuta kako bi kruh upio tekućinu. 
    6. Peći na 175 °C oko 35–40 minuta. 

 

 4. Pastirska pita od ostataka pečenog ili kuhanog mesa

Sastojci:

      • 300 g ostataka pečenog mesa narezanog na kockice (piletina, govedina, janjetina). Mesa može biti i više ili manje pa onda prilagodite količine drugih namirnica 
      • Luk – 100 g 
      • Češnjak – 20 g 
      • Korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin) – 200 g 
      • Rajčica pire – 30 g 
      • Ulje – 1 dl 
      • Glatko brašno – 10 g 
      • Ostaci pire krumpira – 400 g (ako nemate ostataka ili ih imate premalo nadodajte)  
      • Sol, papar i druge mirodije po želji 

 Priprema: 

    1. Na tavi popržiti luk, češnjak i nasjeckano ili naribano povrće. 
    2. Dodati narezane ostatke mesa i pire od rajčice, koji se kratko poprže. 
    3. Smjesu zatim treba posuti s malo brašna, podliti hladnim temeljcem, ostatkom umaka od pečenja ili vodom. 
    4. Kuhati umak dok ne poprimi konzistenciju nešto gušćeg umaka bolognese. 
    5. Začiniti po želji, ovisno o začinjenosti mesa. 
    6. Smjesu prebaciti u vatrostalnu posudu prethodno premazanu masnoćom. 
    7. Prekriti je pireom od krumpira i ukrasiti vilicom. 
    8. Peći na 200 °C dok gornji sloj ne porumeni. 
    9. Po želji se u pire može dodati i parmezan za bogatiji okus. 

 

5. Budina zdjelica s ostacima žitarica, povrća i mahunarki

Ovaj recept je odličan za ostatke kuhane riže, kvinoje, ječma, graha, leće itd.  

Sastojci: 

      • 100 g luka (najbolje mladi luk ili poriluk, vlasac, ali može i običan)  
      • 20 g češnjaka 
      • 10 g svježeg đumbira (može i mljeveni, ali onda smanjiti količinu) 
      • 200 g raznog povrća (očistite hladnjak!) 
      • 200 g ostataka riže ili drugih kuhanih žitarica 
      • Ostaci mahunarki  
      • 1 dl maslinova, sezamova ili kikiriki ulja 
      • Sok od limete ili limuna 
      • Tvrdo kuhana jaja (idealno ako su vam ostala od prethodnog obroka)  
      • Papar, chilli, soja umak 

 Priprema: 

    1. Na zagrijano ulje dodati ostatke žitarica i dobro popržiti u woku na jako visokoj temperaturi da se zagriju. 
    2. Izvaditi iz woka i držati na toplom mjestu. 
    3. U wok ponovno staviti ulje. 
    4. Ulje lagano zagrijati (paziti da se ne pregrije) u woku ili širokoj tavici. 
    5. Dodati luk, zatim narezano povrće, malo po malo, prema tvrdoći. 
    6. Pržiti vrlo kratko, svaki red povrća svega nekoliko sekundi na jakoj vatri, tako da povrće ostane hrskavo. 
    7. Dodati sjeckani češnjak. 
    8. Đumbir naribati na sitni ribež i istisnuti sok preko povrća (paziti na ljutinu). 
    9. Začiniti sokom od limuna ili limete, soja umakom, čilijem i paprom po želji. 
    10. Posudu napuniti u tri dijela: jednu trećinu čine popržene žitarice, drugu povrće, a treću kuhane i začinjene mahunarke. 
    11. Jelo dekorirati kriškama tvrdo kuhanih jaja. 
    12. Po želji posuti prženim sjemenkama.

 

 6. Marinirana riba od ostataka pržene ribe

Riba je jedna od namirnica koja najviše gubi svoj okus i teksturu podgrijavanjem. Što kada nam ostane pržene ribe od ručka? Možemo li napraviti kvalitetni obrok? Da možemo!  

Sastojci:  

      • Ostaci pržene ribe (fileti ili komadi) – oko 300–400 g 
      • 1 dl maslinova ulja 
      • 2 žlice octa (po mogućnosti jabučnog ili vinskog) 
      • 1 žličica senfa 
      • 1–2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 
      • 1 manji luk, tanko narezan 
      • Svježi začinsko bilje (najbolje svježe, ako nema može i sušeno): peršin, timijan, kopar ili listovi lovora 
      • Sol i papar po ukusu 

Priprema:

    1. Pomiješati maslinovo ulje, ocat, senf, češnjak, sol i papar u posudi.
    2. Dodati tanko narezani luk i svježe ili sušene začine u smjesu.
    3. Ostaviti marinadu da se okusi prožmu.
    4. Ostaviti sitne ribe (poput prženih srdelica) u komadu.
    5. Narezati krupnije ribe na komade.
    6. Posložiti ribu u široku posudu.
    7. Preliti ribu marinadom da bude potpuno prekrivena.
    8. Ostaviti ribu u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći da se upiju sve mirodije.
    9. Poslužiti kao hladno predjelo uz tostirani kruh ili bruschette. 
Skip to content