HRANA S DVA ŽIVOTA (objavljeno 24.9.2025.)
1. Medaljoni od ostataka pire krumpira
Sastojci:
-
-
- Pire krumpir – 500 g
- Raznovrsno povrće (ostaci povrća) – 500 g
- Luk – 100 g
- Jaja – 2 komada
- Sir (gouda, ementaler…) – 100 g
- Ulje – 1 dl
- Krušne mrvice – 200 g
- Sol, papar i mirodije po želji (kopar, muškatni orah, bosiljak, timijan…)
-
Priprema:
-
- Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk.
- Dodati povrće narezano na male kockice i lagano ga popržiti. (Ako imate ostatke već termički obrađenog povrća, usitnite ga i dodajte pireu.)
- U pire umiješati povrće, dva jaja, ribani sir i mirodije.
- Dobro povezati smjesu i oblikovati medaljone (oko 5 cm širine i 1 cm debljine).
- Medaljone uvaljati u krušne mrvice.
- Popržiti ih na malo ulja ili, za zdraviju verziju, zapeći u pećnici.
2. Tjestenina s pestom od listova mrkve
– Listove mrkve često bacamo iako je lišće izuzetno ukusno i zdravo. Evo jedan od prijedloga kako je iskoristiti:
Sastojci:
-
-
- Lišće jedne vezice mrkve (cca 80 g)
- 1–2 češnja češnjaka
- 50 g orašastih plodova ili sjemenki (suncokret, bademi, orah, bučine sjemenke…)
- 50 ml maslinova ulja
- Sok od limuna, sol, papar
- Skuhana tjestenina i malo vode od kuhanja
-
Priprema:
-
- U blenderu izmiksati lišće mrkve, češnjak, orašaste plodove ili sjemenke i maslinovo ulje u gustu pastu.
- Smjesu začiniti limunovim sokom, solju i paprom.
- Umiješati u vruću tjesteninu.
- Po potrebi dodati malo vode od kuhanja kako bi se sastojci povezali.
3. Štruca od starog kruha i ostataka povrća
Sastojci:
-
-
- 300 g na kockice narezanog suhog kruha
- 300 g šalice nasjeckanog ostatka povrća
- 1 šalica naribanih kora tvrdog sira
- 6 jaja,
- 400 ml mlijeka,
- začinsko bilje (sjeckani peršin, bosiljak ili neko drugo začinsko bilje po želji)
-
Priprema:
-
- Posudu za pečenje premazati masnoćom.
- U posudu složiti kruh narezan na kockice. (Za bogatiji okus kruh se može kratko popržiti na otopljenom maslacu.)
- Po kruhu se rasporedi povrće i naribani sir.
- Umutiti jaja, mlijeko, začinsko bilje, sol i papar te smjesu preliti preko kruha i povrća.
- Pripravak ostaviti da odstoji 15 minuta kako bi kruh upio tekućinu.
- Peći na 175 °C oko 35–40 minuta.
4. Pastirska pita od ostataka pečenog ili kuhanog mesa
Sastojci:
-
-
- 300 g ostataka pečenog mesa narezanog na kockice (piletina, govedina, janjetina). Mesa može biti i više ili manje pa onda prilagodite količine drugih namirnica
- Luk – 100 g
- Češnjak – 20 g
- Korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin) – 200 g
- Rajčica pire – 30 g
- Ulje – 1 dl
- Glatko brašno – 10 g
- Ostaci pire krumpira – 400 g (ako nemate ostataka ili ih imate premalo nadodajte)
- Sol, papar i druge mirodije po želji
-
Priprema:
-
- Na tavi popržiti luk, češnjak i nasjeckano ili naribano povrće.
- Dodati narezane ostatke mesa i pire od rajčice, koji se kratko poprže.
- Smjesu zatim treba posuti s malo brašna, podliti hladnim temeljcem, ostatkom umaka od pečenja ili vodom.
- Kuhati umak dok ne poprimi konzistenciju nešto gušćeg umaka bolognese.
- Začiniti po želji, ovisno o začinjenosti mesa.
- Smjesu prebaciti u vatrostalnu posudu prethodno premazanu masnoćom.
- Prekriti je pireom od krumpira i ukrasiti vilicom.
- Peći na 200 °C dok gornji sloj ne porumeni.
- Po želji se u pire može dodati i parmezan za bogatiji okus.
5. Budina zdjelica s ostacima žitarica, povrća i mahunarki
Ovaj recept je odličan za ostatke kuhane riže, kvinoje, ječma, graha, leće itd.
Sastojci:
-
-
- 100 g luka (najbolje mladi luk ili poriluk, vlasac, ali može i običan)
- 20 g češnjaka
- 10 g svježeg đumbira (može i mljeveni, ali onda smanjiti količinu)
- 200 g raznog povrća (očistite hladnjak!)
- 200 g ostataka riže ili drugih kuhanih žitarica
- Ostaci mahunarki
- 1 dl maslinova, sezamova ili kikiriki ulja
- Sok od limete ili limuna
- Tvrdo kuhana jaja (idealno ako su vam ostala od prethodnog obroka)
- Papar, chilli, soja umak
-
Priprema:
-
- Na zagrijano ulje dodati ostatke žitarica i dobro popržiti u woku na jako visokoj temperaturi da se zagriju.
- Izvaditi iz woka i držati na toplom mjestu.
- U wok ponovno staviti ulje.
- Ulje lagano zagrijati (paziti da se ne pregrije) u woku ili širokoj tavici.
- Dodati luk, zatim narezano povrće, malo po malo, prema tvrdoći.
- Pržiti vrlo kratko, svaki red povrća svega nekoliko sekundi na jakoj vatri, tako da povrće ostane hrskavo.
- Dodati sjeckani češnjak.
- Đumbir naribati na sitni ribež i istisnuti sok preko povrća (paziti na ljutinu).
- Začiniti sokom od limuna ili limete, soja umakom, čilijem i paprom po želji.
- Posudu napuniti u tri dijela: jednu trećinu čine popržene žitarice, drugu povrće, a treću kuhane i začinjene mahunarke.
- Jelo dekorirati kriškama tvrdo kuhanih jaja.
- Po želji posuti prženim sjemenkama.
6. Marinirana riba od ostataka pržene ribe
Riba je jedna od namirnica koja najviše gubi svoj okus i teksturu podgrijavanjem. Što kada nam ostane pržene ribe od ručka? Možemo li napraviti kvalitetni obrok? Da možemo!
Sastojci:
-
-
- Ostaci pržene ribe (fileti ili komadi) – oko 300–400 g
- 1 dl maslinova ulja
- 2 žlice octa (po mogućnosti jabučnog ili vinskog)
- 1 žličica senfa
- 1–2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 manji luk, tanko narezan
- Svježi začinsko bilje (najbolje svježe, ako nema može i sušeno): peršin, timijan, kopar ili listovi lovora
- Sol i papar po ukusu
-
Priprema:
-
- Pomiješati maslinovo ulje, ocat, senf, češnjak, sol i papar u posudi.
- Dodati tanko narezani luk i svježe ili sušene začine u smjesu.
- Ostaviti marinadu da se okusi prožmu.
- Ostaviti sitne ribe (poput prženih srdelica) u komadu.
- Narezati krupnije ribe na komade.
- Posložiti ribu u široku posudu.
- Preliti ribu marinadom da bude potpuno prekrivena.
- Ostaviti ribu u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći da se upiju sve mirodije.
- Poslužiti kao hladno predjelo uz tostirani kruh ili bruschette.